Hvad er kapok?

Kapok er en naturfiber, der består af en masse frøhår, der vokser inde i en kapsel. Fibrene inde i kapslerne er mellem en og tre cm lange. De har små voksagtige hule rør med indkapslet luft, som gør kapok både isolerende og temperaturregulerende. Kapokk reflekterer dermed kroppens egen varme på en behagelig måde, og man kan sagtens mærke effekten, hvis man ligger på en kapokmadras eller sidder på en hynde af samme naturfibre.

Med en massefylde på 0.35 g/cm3 er kapok den letteste naturfiber i verden – faktisk hele 6 -8 gange lettere end bomuld.

Kapok kan ikke optage væske eller fugt. Derfor blev materialet i gamle dage bl.a. brugt som stoppemateriale til redningsveste. Når fibrene sammenpresses, kan det bære sin egen vægt 30 – 40 gange.

Hvorfor vælge kapok?

For at dit barn får den bedste søvn, skal der skabes et godt sovemiljø for barnet. Det opnår du i høj grad med kapok. Noget af det vigtigste, du skal sikre dig i dit barns sovemiljø, er, at der er rent og tørt med gode mængder frisk luft og med en rumtemperatur på ca. 20 grader. Da kapokfibrene ikke kan optage fugt og samtidig er ventilerende og temperaturregulerende, findes der ikke noget bedre materiale for børn at sove i.

Med hensyn til selve sengemiljøets sundhed handler det om at holde mængden af allergener i sengen på et minimalt niveau, da disse allergener kan være årsag til astma og allergi. Da kapok er antibakterielt og der ikke kan leve hustøvmider i fibrene, er det ideelt til små nyfødte, som først skal til at opbygge et godt immunforsvar.

Når børn sover, udskiller de væksthormon og dagens oplevelser bliver bearbejdet og lagrer sig. Barnets immunforsvar styrkes under søvnen og kroppens celler genopbygges. Et veludhvilet barn har dermed meget lettere ved at bekæmpe infektioner. Derfor er søvn noget af det allervigtigste for et spædbarn og den bedste søvn fås med kapok.

Vælg en kapok madras til din baby

Har du erfaring med en kapok madras? Når først du en gang har lagt din baby på den bæredygtige madras, vil du aldrig gøre andet. Her får du nemlig et økologisk og naturligt alternativ til skummadrassens syntetiske kunststoffer.

Når du lægger en kapok madras i barnevognen eller vuggen, vil den automatisk regulere din babys kropstemperatur. De naturlige fibre transporterer både varme og fugt væk fra kroppen, så den lille vil sove behageligt og uanset årstiden, hverken få det for varmt eller koldt.

Temperaturregulerende og isolerende

Da en nyfødt endnu ikke kan regulere sin egen temperatur, er det vigtigt, at de ikke får det for varmt. Med kapok får du et produkt som egner sig rigtig godt til babyer fordi det er temperaturregulerende og åndbart. Fibrene i kapokken har små voksagtige hule rør med indkapslet luft, som gør at kapok kan ventilere sig selv. Kapokken reflekterer dermed kroppens egen varme på en behagelig måde og et varmt barn vil ikke opleve at ligge og sove på en fugtig madras. Kapokken vil altid holde sig tør og lækker.

Kapok er en meget let fiber, som indeholder omkring 80% luft og er 6 – 8 gange lettere end almindelig bomuld. Med en kapokmadras fra Moonboon vil din baby få den bedste søvn uden at have det hverken for varmt eller for koldt.

Allergivenligt og antibakterielt

Kapok er ideelt til allergigere og babyer som ikke kan tåle husstøvmider. Fibrene indeholder helt naturligt et bitterstof der virker antibakterielt og anti-mikrobielt, så svampesporer, bakterier og husstøvmider ikke kan vokse i kapokken. Bitterstoffet kaldes “Lignin” og har en ekstremt kompleks kemisk sammensætning, som gør det umuligt for bakterier og andre organismer at nedbryde fibrene.

Udover lignin består kapokmaterialet af cellulose, som er et af de hyppigst forekommende organiske stoffer i naturen. Kombinationen af lignin og cellulose bevirker, at kapokfibrene kan holde i rigtig mange år. Fibrene er 100% naturlige og bliver på ingen måde forarbejdet før brug. Der findes altså ikke nogen former for kemikalier eller pesticider i kapok.

Selv skimmelsvamp kan ikke vokse i en kapokmadras. Derfor er madrassen også perfekt til barnevognen, som ofte står ude i det fugtige danske vejr.

Kapok madras fra Moonboon

Moonboon er den eneste producent af kapokmadrasser til slyngevugger. Med en kapok madras, kan dit barn sove trygt og godt i et økologisk og rent miljø. Vi har valgt kun at have madrasser fremstillet af kapok, da det ganske enkelt er det bedste, du kan tilbyde din baby. Om vinteren vil madrassen isolere dit barn og om sommeren, når det er varmt, vil madrassen ventilere.

Fordi der ikke kan leve husstøvmider i madrassen og den ikke kan optage fugt, så holder madrassen også i rigtig mange år. Vi anbefaler ikke, at du vasker din kapok madras – hverken ved modtagelse eller efter brug. Den vil til gengæld have rigtig godt af at blive luftet udenfor i den friske luft ca. en gang om måneden.

Økologi og bæredygtighed

Kapok vokser vildt i naturen og er ligesom bomuld et naturligt råstof som er 100% biologisk nedbrydeligt. Kapokken høstes og klargøres til brug uden brug af gødning, kemikalier, pesticider eller vand og har dermed et minimum af CO2 udledning. Det eneste CO2 udslip der sker i forbindelse med frembringelse af kapok, er ved transporten. Produktet er derfor helt rent og miljøet bliver ikke negativt påvirket.

Det er lokalbefolkningen der står for at plukke den modne kapok. Og da kapoktræet typisk vokser vildt i fattige områder af den tropiske og subtropiske regnskov, skabes der arbejdspladser til lokalbefolkningen i områderne, hvor træerne vokser. De får dermed en ekstra indtægt, der giver dem en stor interesse i at bevare kapoktræerne. Kapokfrøene høstes i øvrigt uden at fælde træet og sikrer således befolkningen en tilbagevendende indtægt. Der kan høstes kapokfrø fra det samme træ i op til 200 år.

Kapoktræet

Kapoktræet, “Ceiba pentandra” går også under navnet ”verdenstræet”, fordi det er et af de træer, som får lov til at blive stående, når regnskoven bliver fældet. Selve kapokfibrene går også under navnet ”silkebomuld”. Det er der 2 grunde til: kapok er meget lækker og silkeagtig at føle på og så findes der ikke en lettere fiber. Med en massefylde på 0.35 g/cm3 er kapok den letteste naturfiber i verden – faktisk hele 6 – 8 gange lettere end bomuld.

Kapslerne vokser på kapoktræet ligesom en frugt. Kapoktræet kan vokse sig kæmpestort – faktisk kan det vokse sig så højt som 73 meter og bære mere end 3.000 frøkapsler. Det kan altså vokse sig mere end dobbelt så højt som Rundetårn og Det Gyldne Tårn i Tivoli. Træets stamme bliver op til 3 meter i diameter og – som vist på billedet herunder – først starte nogle meter over rodniveau.

Kapokkapslen eller kapokbælgen er kun moden én gang om året. Og når den er blevet moden, flyver nogen af de lette hvide fibre ud af deres kapsler – derfor bruger man også udtrykket “det regner med kapok”.

Kapoktræets kom for alvor på folks læber, da Angelina Jolie spillede hovedrollen i filmen Lara Croft: Tomb Raider fra 2001. En stor del af filmen blev indspillet omkring Ta Prohm templet i Cambodja, hvor man kan se kolossale kapoktræer vokse ud af oldgamle hinduistiske tempel-ruiner.

Trustpilot-bedømmelser
4.8